Dag 90 – Laatste bezoek aan een ziekenhuis

Door het reizen was ik best moe geworden. Steeds vroeg op en laat naar bed en gewoon de hele dag bezig geweest. En natuurlijk heel veel indrukken van Ghana gekregen. Ik had vanochtend ook expres geen wekker gezet zodat ik een keer uit kon slapen. Het was derhalve pas 10:30 uur toen ik voor het eerst wakker ben geworden.

We wilde nog heel graag het ziekenhuis in Ada zien waar twee andere van het huis stage lopen. We hadden met hun afgesproken dat we vrijdag als we weer terug waren langs zouden komen. We zijn om 11:30 uur naar het ziekenhuis gegaan. Hier kregen we van de meiden een rondleiding maar toen we een kamer binnen gingen werden we terug geroepen en mochten we nergens meer binnen kijken. Uitgelegd dat wij ook verpleegkundige studenten zijn maar daar had ze geen boodschap aan. Dus het mocht echt niet.

Wel zijn we nog bij het mortuarium gaan kijken. Hier lagen ongeveer 20 lijken in een kamer op de grond. Dit was een hee raar gezicht want ze lagen daar echt te ontdooien. Deze lijken werden vandaag opgehaald omdat het morgen de eerste zaterdag van de maand is en op deze dag word iedereen begraven.

In het ziekenhuis viel me op dat het eigenlijk best klein is vergeleken met het ziekenhuis waar ik stage heb gelopen. De kinder-, vrouwen- en mannenafdeling zijn wel gescheiden maar op de afdeling liggen patiënten met elke diagnoses. In mijn ziekenhuis was ook alles gescheiden maar we hadden ook nog een operatie en medicijn afdeling.

Na een rondleiding van ongeveer een uurtje zijn we weer terug naar huis gegaan en zijn we onderweg gestopt om kip te halen. En natuurlijk ook een ijsje gekocht omdat het warm was. ‘s Middags heb ik eerst een broek en T-shirt gewassen die ik tijdens het paardrijden aan heb gehad en daarna ben ik lekker in de zon gaan zitten. ‘s Avonds gezellig met zijn alle op de bank gezeten en een potje “skip-bo” gedaan.