Dag 05 – Kennismaking met het lokale ziekenhuis

Vandaag hebben we kennis gemaakt bij onze stageplekken. We gingen eerst naar een lokaal ziekenhuis in Golukuati waar Hilde en Silvia stage gaan lopen. Dit was een klein ziekenhuis waar je terecht kunt voor kleine behandelingen. Het 2e ziekenhuis waar we heen gingen was het St. Patricks Hospital in Kpando. In dit ziekenhuis is de stageplek van mij en Nikki. Tijdens het bezoek kregen we te horen dat de directeur er niet was en dat we dus geen rondleiding konden krijgen. Dit was jammer want we hebben dus alleen de buitenkant van het ziekenhuis gezien.

Vanuit Kpando zijn we een stukje door gereden naar een ziekenhuis waar andere Nederlandse studenten stage lopen. Dit was een groot ziekenhuis vergeleken met die van ons. Onderweg van Kpando naar Hohoe (spreek je uit als hogwee) zijn we onderweg even gestopt om iets te eten. We hebben rijst, salade en kip op.

Na het eten gingen we van het “restaurant” naar de taxi plaats lopen om een taxi te pakken naar Hohoe. Tijdens het lopen kreeg ik steeds meer hoofdpijn daarom ben ik tijdens de taxi rit ook in slaap gevallen.

Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis ging het steeds slechter met me. Ik werd duizelig en kreeg buikpijn. Lydia had besloten om in het ziekenhuis mijn vitale functie (bloeddruk, temperatuur en gewicht) op te meten. Daaruit kwam dat mijn bloeddruk normaal was, mijn temperatuur was 39 graden en mijn gewicht was 63 kg.

Na het meten van mijn vitale functies wilde de verpleegkundige een malariatest doen. Deze was positief dus ik had geen malaria. Maar omdat mijn temperatuur zo hoog was wilde ze toch nog meer onderzoeken doen. Ik heb in totaal een uur op de dokter gewacht maar er kwam nog steeds geen dokter. Sanne en Julia zijn de hele tijd bij mij gebleven terwijl de rest boodschappen gingen doen.

Tijdens het wachten moest ik naar de wc en moest ik overgeven. Toen ze zagen dat ik moest overgeven kwam er meteen een dokter aan en ging mij gelijk helpen. Hij zei dat we bloed gingen prikken en dat ze dat gingen onderzoeken. We hebben in totaal 1 uur op de uitslagen moeten wachten. De uitslag was dat mijn witte bloedcellen veel te hoog waren dus ik heb een infectie opgelopen.

De behandeling van deze infectie was dat ik eigenlijk een nacht in het ziekenhuis moest blijven en dat ik daar vocht kreeg via een infuus. Dit wilde ik niet dus ging de dokter naar een andere oplossing kijken. Deze oplossing was dat ik 1 spuit in mijn bil kreeg en 2 spuiten met pijnmedicatie die rechtstreeks in mijn bloedbaan werd gespoten. Ik heb ook nog verschillende medicatie mee naar huis gekregen om de infectie en de pijn tegen te gaan. Na deze spuiten gingen we weer terug naar huis en ben ik gelijk naar bed gegaan. Tijdens de avond ben ik regelmatig naar de wc gemoeten en heb ik 2 keer overgeven. Hopelijk gaat het snel weer wat beter…