Dag 10 – M’n eerste dag stage…

Vandaag was het dan zo ver… de eerste stage dag. Nadat de wekker om 6 uur was gegaan even wat gegeten, mijn uniform aangetrokken en toen om 7 uur richting de opstapplaats gelopen. Daar hebben we een taxi gepakt en zijn we richting het ziekenhuis gereden.

Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis gingen we ons melden omdat we wisten niet waar we heen moesten. Degene aan wie we het gevraagd hadden vertelde dat we maar even moesten gaan zitten en dat er zo iemand naar ons toe zou komen. Even later kwam er een zuster aanlopen en zij heeft ons eerst een rondleiding gegeven.

Na de rondleiding kwamen we uiteindelijk uit bij de vrouwen afdeling. Hier stonden 10 bedden waarvan er maar 2 bezet waren. Op de afdeling waren 2 verpleegkundigen, 1 dokter en nog een verpleegkundige die op buitenlandse stage was (deze kwam uit België). De zuster vroeg ons maar te gaan zitten. “Nou daar zitten we dan” zeiden we tegen elkaar. Ik begon een dossier te lezen waar alle patiënten in stonden die de afgelopen periode op de afdeling hadden gelegen.

Na ongeveer een uurtje kwam iemand ons halen en zei dat we ergens anders heen moesten. We moesten naar de mannen afdeling. Hier waren ook 10 bedden waarvan er 3 bezet waren. Ook hier waren 3 verpleegkundige aanwezig. De hoofdzuster op de afdeling wees naar ons en gaf aan dat we mochten gaan zitten.

Rond de middag kwam er een man binnen waarvan we het verband om zijn duim moesten vervangen en de wond schoonmaken. Eén van de verpleegkundigen ging hem helpen en haalde het verband eraf. Toen zag ik dat heel zijn duim onder de hechtingen zat en vroeg ik wat hij gedaan had. De man zei dat hij zichzelf in zijn duim had gesneden toen hij iets wilde snijden. Tijdens het verwisselen vroeg ik of de verpleegkundige hulp nodig had en of dat ik kon helpen. Uiteindelijk heb ik een beetje mee geholpen met dingen aan geven.

‘s Middags heb ik geholpen met een man die was gevallen met de motor en waarvan zijn gezicht vol wonden zat. Op 2 wonden zaten alweer korsten maar de wond op zijn kin was nog open. Ze vroeg aan mij of ik het wilde schoonmaken en opnieuw wilde verbinden.

Over de gehele dag kwamen er 3 mannen binnen die aan het infuus moesten. 1 man kwam bewusteloos binnen en moest op bed getild worden door een vriend. Deze man had heel veel pijn. Toen wij vroegen wat hij had, zeiden de zusters dat ze dat niet wisten omdat ze verder geen onderzoek kunnen doen omdat de man geen verzekering heeft. Hij lag de gehele dienst op bed te kreunen van de pijn maar niemand deed iets.

Nadat we weer thuis waren hebben we met zijn alle over onze eerste stagedag gesproken en geluisterd wat iedereen er van vond. Een paar hadden net als ons bijna de hele de dag op een stoel gezeten en niets gedaan.

Ik had me de eerste dag iets anders voorgesteld. Ik had iets meer begeleiding verwacht en gehoopt het drukker te hebben. Nu heb ik maar 2 dingen gedaan in mijn dienst en de rest van de dag hebben we op een stoel gezeten omdat er verder niets is gebeurd. Hopelijk gaat het morgen anders…