Dag 11 – Vitale functies, brandwonden en voetbal…

Toen we vandaag op in het ziekenhuis kwamen, zagen we dat er 4 patiënten lagen. Kort nadat wij er waren mocht er 1 naar huis, zijn infuus werd eruit gehaald en hij mocht gaan.

Om 10:00 uur vroeg één van de zusters of we mee wilden een ronde doen. Dit betekent dat we bij alle patiënten die op de afdeling lagen de vitale functies gaan meten. Eerst namen we bij iedereen de temperatuur met een digitale temperatuurmeter (zie foto). Deze zet je tegen de zijkant van het hoofd en dan krijg je op een schermpje de temperatuur te zien. Hierna hebben we bij iedereen de bloeddruk gemeten. De rest van de dag is er verder niemand opgenomen dus we hadden een hele rustige dag.

Net voordat onze dienst was afgelopen riep één van de zusters ons dat we mee moesten lopen. We waren benieuwd wat er nu ging gebeuren en liepen naar de kinderafdeling.

Er lag daar een meisje die helemaal onder de brandwonden zat. De zuster zei dat we het verband gingen verwisselen en de wonden gingen schoonmaken. Tijdens de behandeling had het kindje enorme pijn. Het viel me op dat hier niet naar gekeken werd en dat ze gewoon doorgaan met de verdere behandeling.

Nadat we de patiënt hadden geholpen vroeg ik aan de zuster hoe het komt dat ze helemaal onder de brandwonden zit. De zuster antwoordde hierop “de moeder heeft haar in kokend water gezet.” Dit was heftig om te horen.

Na de dienst, toen we weer thuis waren, zijn we nog met een paar het dorp in gegaan om boodschappen te halen voor het eten. We hebben gekozen om een soort van aardappel met bonen en een kipworstje te eten.

‘s Avonds kregen we van Aloys een berichtje dat we voetbal (FC Barcelona – Chelsea) konden gaan kijken in het dorp. We zaten met een hele grote groep in een hokje op bankjes er stonden 2 schermen. Iedereen was enthousiast…! Het was een hele mooie ervaring om mee te maken.