Dag 33 – Bevallingen en Keizersnedes…

Vandaag was het weer de eerste stagedag na de vakantie. Gisteren hebben we een berichtje van het ziekenhuis gekregen dat we van afdeling gaan wisselen vanaf morgen (vandaag dus). Ik stond op de Medical Ward, dit was een hele leuke afdeling waar ik veel heb geleerd.

Vanaf vandaag sta ik 2 weken lang op de Maternity Ward (alles rondom bevallingen). Toen we vanochtend aan kwamen op de afdeling werden we warm verwelkomt en werd ons gelijk een boek waar de nachtdienst in schrijft, in onze handen gedrukt. Een half uurtje later zijn we begonnen aan de overdracht. Tijdens de overdracht hoorde en las ik dat er een paar vrouwen konden gaan bevallen binnen een paar dagen. Na de overdracht kwam de dokter binnen en gaf aan dat hij een presentatie over complicaties bij een bevalling wilde geven. We hebben een half uur naar de presentatie geluisterd en daarna ging hij een paar dingen voordoen. De presentatie zal ik ook op de website plaatsen.

Na de presentatie gingen de dokters hun ronde over de afdeling doen. Ik heb hierbij meegelopen om de dokters en de patiënten beter te leren kennen. Tijdens het luisteren en meelezen wat de dokter vertelde en opschreef, leer ik veel over de verschillende manieren van werken. Hoe ze hier te werk gaan en hoe ze een complicatie willen voorkomen.

Tijdens de ronde werd de dokter weg geroepen omdat er iemand net een miskraam had gehad. De dokter vroeg of ik mee wilde kijken. Hij zei dat de patiënt nog maar 11 weken zwanger was. De dokter ging met een soort zuiger de baarmoeder leegzuigen zodat er niets meer inzat. Dit was heel raar om te zien, de mevrouw gilde van de pijn maar dit was nep zeiden de dokters, omdat ze genoeg pijnmedicatie had gekregen. Maar de patiënt bleek alcohol gedronken te hebben.

‘s Middags na onze lunchbreak kwam de hoofdzuster naar ons toe en vertelde dat er vanmiddag of vanavond een keizersnee van een tweeling zou plaats vinden. Hilde en ik keken elkaar en vroegen ons af of we naar de afdeling zouden lopen om te vragen hoe laat de operatie gepland stond. De dokter antwoordde tussen 6 en 7 uur. Toen dachten we “shit, dat is na onze dienst”. We hebben met elkaar overlegd hoe we dit konden aanpakken. We hebben uiteindelijk met de dokter gesproken en die vond het goed dat we ‘s avonds terug kwamen om mee te kijken. We zijn om half 2 (13:30) naar huis gegaan om wat te eten en te rusten. En zijn daarna om half 5 (16:30) weer naar het ziekenhuis gegaan.

Aangekomen bij de afdeling lag de mevrouw er gelukkig nog en konden we meekijken met de operatie. Hoe de voorbereiding en de operatie in gang is gezet en wat er allemaal gebeurt is heb ik onder elkaar gezet zodat het wat duidelijker te lezen is.

Keizersnee 1

17:45 uur patiënt naar de operatie kamer
18:00 uur buik open
18:14 uur 1ste meisje
18:15 uur 2de meisje
18:18 uur bloeding
18:20 uur placenta eruit
18:30 uur bloeding gestopt door het snelle handelen van de artsen
18:35 uur baarmoeder dicht
18:35 uur kwam een verpleegkundige van de afdeling de operatie kamer op om te zeggen dat er nog een vrouw ligt te bevallen. De vrouw had wel persdrang maar de baby wilde niet. De dokter zei dat hij kwam kijken als hij klaar was met de operatie
18:40 uur spierweefsel dicht
18:48 uur buik dicht
19:00 uur patiënt naar de recovery (uitslaap kamer)

Deze operatie was eigenlijk snel klaar en de patiënt is moeder geworden van twee prachtige dochters. Na de eerste keizersnee ging de dokter naar de andere vrouw waarvoor de verpleegkundige de operatie kamer op was gekomen. Ook van de tweede keizersnee heb ik de voorbereiding en de operatie beschreven en wat er gebeurt is onder elkaar gezet.

Keizersnee 2

16:20 uur mevrouw aangekomen op de afdeling
18:20 uur weeën begonnen
19:00 uur vacuümpomp gebruikt, omdat het niet goed ging met de baby
19:17 uur besloten dat we naar de operatie kamer gaan voor een keizersnee
19:55 uur mevrouw is naar de operatie kamer gebracht
20:10 uur ruggenprik
20:22 uur mevrouw beademing gekregen omdat de saturatie daalde tot 79%.
20:23 uur klaar maken voor de operatie
20:30 uur buik open
20:33 uur meisje geboren zonder reactie
20:33 uur placenta eruit
20:34 uur baby reageert door beademing
20:35 uur baby reageert niet en word naar de afdeling gebracht
20:36 uur slagaderlijke bloeding van de baarmoeder
21:08 uur bloeding is gestopt door het snelle handelen van de artsen
21:20 uur baarmoeder dicht
21:25 uur spierweefsel dicht
21:35 uur buik dicht
21:45 patiënt naar de recovery (uitslaapkamer)

Van 20:34 uur tot 20:44 uur heeft de baby niet geademd en reageerde heel slecht op prikkels, ze hebben haar beademd en over haar rug en buik gewreven waarna ze een kleurtje kreeg.
20:44 baby krijgt zuurstof 1.5 liter
20:46 heel klein vuiltje
20.54 baby gewogen 3kg rond
Bloedsuiker 5.1
Saturatie 74-82
Pols: tussen de 80 en 189

Door de slagaderlijke bloeding is mevrouw 500 ml bloed verloren, mevrouw krijgt op de recovery (uitslaapkamer) bloed

Deze bevalling en uiteindelijk een operatie heeft bijna 3 uur lang geduurd. Persoonlijk vond ik patiënt 2 interessanter omdat er meer complicaties zijn opgetreden tijdens het proces. Uiteindelijk zijn we om 22:00 uur naar huis gegaan. Vandaag heb ik van 7:00 uur tot 22:00 uur min de 2 uur pauze stage gelopen. Het was het een hele leuke, interessante en een vermoeiende dag.