Dag 34 – Nog meer bevallingen en keizersnedes…

Gisteren hebben we met de afdeling en de dokter besloten dat we vanaf nu 2 weken lang avonddiensten (13:00 tot 20:00) gaan draaien, omdat er meestal ‘s middags en ‘s avonds iets gebeurt.

Toen we vanmiddag naar de afdeling toe liepen hoorde we een vrouw gillen. Op de afdeling zelf vroegen we wat er aan de hand was en ze zeiden dat ze aan het bevallen was. De vrouw had pas 3 cm ontsluiting maar ze ging al wel persen, vertelde de zuster. Ze legde uit dat ze daarom zo gilde en omdat ze pijn heeft. De zuster tikte op haar hoofd en zei dat ze niet helemaal goed was.

Toen we net op de afdeling waren kwam er een vrouw naar binnen. De dokter zei dat ze een keizersnee ging krijgen en gelijk gingen steriliseren. Wat er verder met de vrouw is gebeurt heb ik even onder elkaar gezet zodat het wat makkelijker te lezen is.

Keizersnee + sterilisatie 1

13:00 uur patiënt binnen gebracht op de afdeling
13:33 uur patiënt klaar maken voor keizersnee
13:45 uur katheter ingebracht
13:59 uur patiënt naar de voorbereidingskamer gebracht
14:13 uur antibiotica toegediend
14:35 uur ruggenprik toegediend
14:49 uur buik open
14:50 uur litteken weefsel van de vorige keer gaan ze eerst weghalen
14:53 uur stroom uitgevallen op de operatie kamer
14:53 uur aggregaat gaat aan voor de stroom
15:00 uur litteken weefsel van de vorige keer is weggehaald
15:02 baarmoeder open
15:02 uur – 15:10 uur worsteling om de baby uit de buik te krijgen
15:10 uur meisje geboren
15:10 uur placenta eruit
15:29 uur baarmoeder dicht
15:30 uur rechts gesteriliseerd
15:31 uur links gesteriliseerd
15:47 uur spierweefsel dicht
15:58 uur buik dicht
16:00 uur patiënt klaar maken voor de recovery (uitslaapkamer)
16:07 uur patiënt naar de recovery gebracht

Door de “worsteling” begonnen de artsen te zweten. De assistent deed af en toe het voorhoofd af maar toch zag ik af en toe een zweetdruppel in de wond vallen. Dit vond ik er niet heel hygiënisch uitzien. Verder gingen de artsen wel heel netjes te werk. De baarmoeder ging niet dicht als ze nog iets van bloed zagen en de huid werd vanuit binnen gehecht dus je ziet bijna geen litteken als de wond genezen is.

Tijdens het voorbereiden van de keizersnee hoorde we een vrouw hard gillen en opeens hoorde we een baby huilen, dus zijn we van de voorbereidingskamer van de operatie, gelijk terug gegaan naar de afdeling en is er om 14:18 uur een meisje geboren op de afdeling.

Na de keizersnee zijn we even snel wat gaan eten, want we wilde niets missen. Terug op de afdeling was de dokter met een vrouw bezig. Ik vroeg wat hij aan het doen was en hij vertelde dat eerder vandaag een vrouw abortus heeft laten plegen maar de helft van de placenta zat er nog in, dus die waren ze nu aan het verwijderen. Ik vond het interessant om mee te kijken. Er word een slang ingebracht en dan word als het ware de baarmoeder leeg gezogen met spuit.

Tijdens het leegzuigen van de baarmoeder kwam er een andere dokter naar ons toe om te vertellen dat er nog twee vrouwen een keizersnee zouden gaan krijgen vanavond omdat de baby verkeerd ligt. Wat er verder met de vrouw is gebeurt heb ik weer onder elkaar gezet.

Spoed keizersnee 2

17:15 uur patiënt naar de voorbereidingskamer van de operatie kamer gebracht
18:45 uur patiënt klaar gemaakt op de operatie kamer + ruggenprik
18:10 uur buik open
18:14 uur baarmoeder open
18:17 uur jongen geboren
18:18 uur placenta eruit
18:22 uur nog geen reactie van de baby
18:23 uur baby naar de afdeling gebracht voor verdere hulp
18:32 uur baarmoeder dicht
18:37 uur spierweefsel dicht
18:45 uur buik dicht
18:47 uur patiënt klaar gemaakt voor de recovery (uitslaapkamer)
18:50 uur patiënt naar de recovery gebracht

Baby is meegenomen naar de afdeling. Daar is hij beademd en over zijn rug heen gewreven en op de kop gehouden waarna de baby begon te huilen en zelfstandig ademde. Baby weegt 3.4 kg heeft zijn oogzalfje en vaccinatie gehad.

Na keizersnee 2, zijn we terug gegaan naar de afdeling om naar de baby te kijken. Hier zagen we dat er een vrouw aan het bevallen was. We hadden net geluk om het te kunnen zien, want het hoofdje was er al uit. Ondertussen lag de volgende patiënt al klaar in de voorbereidingskamer. De operatie kamer is in 20 min helemaal schoongemaakt en daarna is de mevrouw naar binnen gebracht. Wat er verder met de vrouw is gebeurt heb ik weer onder elkaar gezet.

Spoed keizersnee 3

18:37 uur patiënt naar de voorbereidingskamer van de operatie gebracht
19:10 uur patiënt naar de operatie kamer gebracht
19:15 uur ruggenprik
19:26 uur buik open
19:27 uur litteken van de vorige bevalling weggehaald
19:29 uur baarmoeder open
19:30 uur jongen geboren
19:31 uur placenta eruit
19:55 uur baarmoeder dicht
20:00 uur spierweefsel dicht
20:10 uur buik dicht
20:15 uur patiënt klaar gemaakt voor de recovery (uitslaapkamer)
20:20 uur patiënt naar de recovery gebracht

Vandaag was het een hele drukke maar ook een hele leuke dag. Ik ben de hele dag lekker bezig geweest en heb de tijd niet gehad om even te kunnen gaan zitten. Ik vond het bijzonder en mooi om te zien hoe een baby via de normale weg word geboren. Wat ik ook bijzonder vond om te zien, was hoe ze bij de eerste keizersnee aan de buik gingen hangen. Ze gingen aan de buik hangen en ze gingen zich afzetten aan de tafel, dus ze waren met beide voeten van de grond af.