Dag 37 – Drukke dag met bevallingen…

Toen we om 13:30 op de afdeling kwamen kregen we gelijk te horen dat er iemand een keizersnee zou krijgen. En dat dit een leerling was. We hadden aan een dokter gevraagd of we mee mochten kijken. Gelukkig mocht dat van de dokter.

Toen we het ook nog aan de andere dokter gingen vragen, zei die dat hij het niet wilde. Toen we het weer aan de eerste gingen vragen zei hij dat er niet genoeg uniformen waren en dat we niet mee konden kijken. Hier baalde we heel erg om maar toen we weer terug kwamen op de afdeling lag er alweer iemand op bevallen.

Geboorte:

16:25 uur hartslag (79 bpm) van de baby controleren, deze was veel te laag en de dokter heeft toen besloten dat er een spoed keizersnee moet gebeuren omdat een normale bevalling veel te riskant is
16:30 uur katheter ingebracht
16:32 uur patiënt naar de voorbereidingskamer van de operatie kamer gebracht
16:35 uur onderweg naar de voorbereidingskamer krijgt mevrouw weeën, mevrouw terug gebracht naar de labour-ward (bevallingsafdeling)
16:36 uur mevrouw terug op bed gelegd
16:42 uur gezond jongetje geboren

Plotseling kwam er opeens een meisje van 15 jaar de afdeling binnen. Deze was 4 maanden zwanger en had een miskraam gehad. Ze kwam op de afdeling om haar baarmoeder schoon te laten maken omdat er resten van de placenta in waren blijven zitten. De dokter begon tegen haar te praten (gelukkig in het Engels zodat ik mee kon luisteren).

De dokter stelde allerlei ongemakkelijk vragen, zoals “is het je vriendje?”, “hoelang kennen jullie elkaar al?”, “hoe oud is hij?”, “waar wonen jullie?”, “welke school zitten jullie?”, “hoe vaak heb je seks met hem gehad?”, “weten je ouders dat je zwanger bent?” en ” weten je ouders dat je seks hebt gehad?”. Hier heeft het meisje netjes op geantwoord.

Toen begon een verpleegkundige Ghanees tegen haar te praten. Ik weet niet wat ze tegen haar zei maar de andere dokters en verpleegkundige begonnen te lachen en het meisje werd zenuwachtig.

Het meisje kreeg eerst medicijnen en daarna ging een dokter haar baarmoeder schoonmaken. Dit word gedaan met een soort spuit die word aangesloten op een staafje dat de baarmoeder ingaat. Doordat de spuit vacuüm getrokken wordt komt alles in de spuit terecht.

Toen ik na mijn dienst weer naar huis ging was er een prachtige zonsondergang te zien. Hier heb ik een paar foto’s van gemaakt en daarna zijn we de taxi ingestapt naar huis.