Dag 40 – Nog even en dan weekend…

Vandaag heb ik weer een ochtend dienst gedaan. Om half 8 eerst gebeden en daarna door naar de afdeling. Hier lagen vier vrouwen die gingen bevallen vandaag. Eén daarvan kreeg een keizersnee omdat het kindje verkeerd lag. De andere drie vrouwen gingen via de normale weg bevallen. Tijdens de keizersnee heb ik alles bij gehouden en dat heb ik weer onder elkaar gezet.

9:00 uur patiënt naar de voorbereidingskamer van de operatie gebracht
9:10 uur patiënt naar de operatie kamer gebracht
9:15 uur ruggenprik
9:26 uur buik open
9:29 uur baarmoeder open
9:30 uur jongen geboren
9:31 uur placenta eruit
9:55 uur baarmoeder dicht
10:00 uur spierweefsel dicht
10:10 uur buik dicht
10:15 uur patiënt klaar gemaakt voor de recovery (uitslaapkamer)
10:20 uur patiënt naar de recovery gebracht, vanaf nu word elke 15 min de vitale functies in de gaten gehouden en opgeschreven in het dossier.

Na de keizersnee kwamen er verschillende vrouwen op controle. We hebben naar het hartje geluisterd van de baby, gekeken hoe groot de baby is en gevoelt of de baby goed in de buik lag.

In mijn dienst heb ik ook nog een vrouw zien bevallen. Dit is een meisje geworden. De andere twee vrouwen waren nog niet zo ver en zouden vanavond pas gaan bevallen, dacht de dokter.

‘s Middags nadat ik weer thuis was, heb ik mijn tas ingepakt om naar een andere groep studenten in Ada Foah te gaan voor een weekend. Ik heb de volgende route genomen; om 15:00 uur ben ik vertrokken vanuit Golokuati naar Ho, vanuit Ho naar Sogakope, vanuit Sogakope naar kasseh en vanuit Kasseh naar Ada foah. Na een reis van ongeveer 3 uur zijn we aangekomen. Onderweg zag je af en toe een bosbrand. Iemand in de auto zei dat hier niets aan gedaan word en dat het vuur vanzelf wel uit zou gaan.

‘s Avonds hebben we lekker gebakken aardappels met gefrituurde kip op. Na het eten hebben we gezellig met zijn alle buiten gezeten. In de loop van de avond keek ik op de klok en zag dat het al 2 uur was, toen heb ik maar gezegd dat ik naar bed ging.