Dag 44 – Een lange, intensieve en heftige dag…

Dit was weer de eerste stage dag na een gezellig weekend in Ada. Toen we op de afdeling kwamen hoorde we een baby huilen, deze was net terug van de operatie kamer omdat ze bezig waren met een keizersnee. Deze keizersnede hebben we dus net gemist maar er stonden er nog twee op de planning, zei de dokter. Eén geplande en er was net besloten dat er nog een vrouw een spoed keizersnee kreeg. Een half uurtje later, toen de operatiekamer weer opgeruimd en schoongemaakt was, gingen we aan de eerste operatie beginnen. Wat er allemaal gebeurt is, heb ik onder elkaar gezet.

Spoed keizersnee 1

13:45 uur patiënt kwam rennend de afdeling op omdat ze aan het bevallen was
14:00 uur besloten dat er een keizersnee plaats moest vinden omdat het hart van de baby raar deed
14:08 uur patiënt naar de operatie kamer gebracht en een katheter ingebracht
14:20 uur patiënt ruggenprik gekregen
14:35 uur buik open
14:35 uur spierlaag open
14:36 uur baarmoeder open
14:36 uur billen eruit maar de navelstreng zat om het hoofdje, hoofdje bleef hangen tijdens het eruit halen, baby één keer horen huilen
14:39 uur baby eruit maar geen reactie
14:39 uur placenta eruit
14:40 uur tijdens het eruit trekken van de baby is er een slagader geraakt
14:42 uur reactie van de baby, baby naar de afdeling gebracht
14:43 uur stroom uitgevallen omdat het aan het stormen is buiten
14:43 uur aggregaat gaat aan
14:50 uur slagader dicht maar mevrouw is 250 ml bloed verloren
15:00 uur baarmoeder dicht
15:01 uur patiënt heeft een bloeddruk van 111/46
15:03 baarmoeder helemaal dicht de artsen kwamen nog een bloeding tegen
15:07 uur bloeddruk weer 125/78
15:09 uur spierweefsel dicht
15:20 uur buik dicht
15:21 uur patiënt klaar gemaakt voor de recovery (uitslaapkamer)
16:02 uur patiënt naar de recovery gebracht. Er was geen plek op de recovery omdat deze helemaal vol lag met vrouwen die een keizersnee hebben gehad. Ze heeft vanaf 15:21 uur tot aan 16:02 uur op de operatie kamer gelegen en gewacht totdat er plek was. Vanaf nu word elke 15 min de vitale functies gemeten.
16:12 uur baby naar de NICU gebracht

Omdat de baby zuurstof te kort heeft gehad tijdens de geboorte denken de verpleegkundige en de artsen dat ze een geestelijke aandoening heeft opgelopen tijdens de geboorte. De verpleegkundige kwamen er ook achter dat de baby blind is aan beide ogen.

Bij terugkomst op de afdeling was er een mevrouw aan het bevallen. De mevrouw had al 6 cm ontsluiting. Tijdens het rapporteren waren de artsen alweer een nieuwe keizersnee aan het voorbereiden. Ondertussen kwam de verpleegkundige van de operatiekamer met een bed de afdeling op om de patiënt op te halen. Maar toen één van de verpleegkundige het bed zag werd er hard geroepen “she can walk” (ze kan lopen) en werd het bed dus niet gebruikt en is de vrouw naar de operatiekamer gelopen. Om 15:50 uur is de vrouw bevallen van een jongetje. Tot mijn verbazing was deze baby wit. Dus de verpleegkundige vroeg gelijk of ik de vader was ?. Hier heb ik “deze keer niet” met een lach op geantwoord. Daarna zijn we gelijk door gegaan naar de volgende keizersnee. Wat er tijdens deze keizersnee allemaal gebeurt is, heb ik ook weer onder elkaar gezet.

Keizersnee 2

15:40 uur patiënt naar de operatie kamer gebracht en een katheter gekregen
16:06 uur de vrouw heeft tot deze tijd moeten wachten totdat de vorige vrouw van de operatiekamer was opgehaald.
16:07 uur patiënt is naar de operatie kamer gegaan en is op de tafel gaan liggen
16:46 uur patiënt ruggenprik gegeven
17:59 uur buik open
17:01 uur oud litteken weefsel word weggesneden
17:03 uur spierlaag open
17:04 uur door het oude littekenweefsel heen
17:06 uur baarmoeder open
17:06 uur heel veel vruchtwater
17:11 uur meisje geboren geen reactie
17:11 uur placenta eruit
17:26 uur baarmoeder dicht
17:34 uur spierlaag dicht
17:46 uur buik dicht
17:48 uur patiënt klaar maken voor de recovery (uitslaapkamer
18:00 uur patiënt op de gang neer gelegd omdat ze druk bezig waren met een patiënt die afgelopen zaterdag een keizersnee heeft gehad maar deze mevrouw lag op sterven

Baby is naar de afdeling gebracht waar ze verder beademd werd. Kort daarna begon ze met huilen. Tijdens de tweede keizersnee is er bij een vrouw de baarmoeder leeg gehaald omdat ze kort ervoor een miskraam heeft gehad.

Toen alles een beetje rustig was kwam er een verpleegkundige van de recovery de dokter halen omdat het mis ging met een patiënt. Deze vrouw had afgelopen zaterdag een keizersnee gehad maar had een infectie opgelopen tijdens de operatie. Ik had het gesprek een beetje opgevangen en ben gelijk met ze mee gelopen. Op de recovery troffen we een vrouw aan die naar zuurstof aan het happen was en verschillende spastische aanvallen had. De dokter had een medicijn voor geschreven om de aanvallen te verminderen. Ook mochten we 5 liter zuurstof toedienen omdat de saturatie maar 81% was. Na een kwartiertje kwam de dokter terug en er was nog geen verandering te zien. De dokter wist ook niet meer wat hij moest doen en heeft een andere dokter erbij gehaald. Samen hebben ze naar de vrouw gekeken en verschillende onderzoeken gedaan. De vrouw heeft verschillende medicijnen gekregen en hier zou het na een half uurtje beter mee moeten gaan.

Tijdens dit half uurtje wachten hebben we de vrouw een paar keer opnieuw in bed moeten leggen omdat ze steeds naar beneden zakte. Tijdens het vast pakken voelde de vrouw nat aan en hebben we de lakens waar ze op lag gelijk verschoond. Omdat de mevrouw steeds spastische aanvallen kreeg en de infuuslijn er steeds uit ging, is er besloten dat de handen vast moesten gemaakt worden aan het bed. De verpleegkundige vroeg of ik dit wilde doen maar ik zei dat ik dat niet wilde doen waarna ze het zelf heeft gedaan. Dit heb ik niet gedaan omdat dit de vrijheid van de patiënt beperkt, ook al is dit voor haar eigen gezondheid.

Tijdens het wachten keek ik af en toe naar het zuurstofmasker en op een gegeven moment heb ik tegen Hilde (hiermee sta ik samen op deze afdeling) gezegd dat volgens mij het zuurstofmasker verkeerd om zit omdat er de hele tijd iets van het masker in de keel van de patiënt zat te drukken. Ook zaten de banden om het masker vast te houden op het hoofd om haar nek. Toen ging Hilde nog eens naar het masker kijken en die dacht hetzelfde. Dit heb ik tegen de dokter gezegd en die zei “nee hij zit goed zo want dit is een speciaal masker.” Oké dacht ik, dat kan maar heb deze nog nooit gezien.

Toen de saturatie weer begon te dalen tot onder de 80% ben ik toch eigenwijs geweest en heb het nogmaals tegen de dokter gezegd. Druk is met je eigen vinger in je keel en probeer dan eens te ademen, zei ik tegen de dokter. De dokter zei “dat gaat niet, dat doet zeer”. Ik heb dus het masker met toestemming van de dokter van de patiënt afgehaald en omgedraaid. De dokter zei toen “dit is de eerste keer dat het masker goed zit”. Toen dacht ik bij mezelf, hoelang is het dan wel niet fout gegaan.

Na deze handeling zakte de bloeddruk tot 58/35 hierdoor viel de patiënt ook even weg. Toen dacht ik “ooohh nee, hier gaat ze”. Dit vond ik best heftig om te zien omdat ik recht voor haar stond toen dit gebeurde. Gelukkig reageerde ze naar 5 min weer en kreeg ze weer een normale hartslag.

De hele avond zijn ze bezig geweest om een ambulance te regelen om de patiënt van Kpando naar Ho te brengen omdat daar betere apparatuur is om de patiënt stabiel te krijgen. Er was geen ambulance beschikbaar want de ambulance van het ziekenhuis was kapot en er was er geen in de beurt. Ik heb ook aan verschillende dokters gevraagd, denk je als je eerlijk bent dat de patiënt de reis van hier naar Ho gaat overleven. Sommige zeiden heel snel “nee, dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren” en een paar zeiden, soms is een patiënt heel slecht en overleefd diegene het maar soms is een patiënt heel goed en die overleefd het niet, dus hier kan ik geen uitspraak over doen.

Mijn dienst was om 19:00 uur afgelopen dus zijn we naar huis gegaan. Ik hoop dat de patiënt naar Ho is gebracht afgelopen avond of nacht.

Thuis heb ik nog een restje spaghetti opgegeten die rest had bewaard. ‘s Avonds zat er opeens een hele grote mot/vlinder voor de deur. Heb er een paar foto’s van gemaakt en daarna weg gehaald zodat de meiden naar buiten konden om te roken.