Dag 45 – Laatste dag op de Labour Ward…

Vandaag was de laatste dag op de Labour Ward. Toen we de afdeling op kwamen, hoorden we van de dokter dat het ‘s ochtends erg druk was geweest. De dokter had al vier keizersneden en twee bevallingen gedaan. Toen we vroegen of er ‘s middags nog iets op de planning stond zei hij dat er staat niets op de planning stond maar je weet nooit wat er gaat komen of wat er gaat gebeuren.

Toen we de dossiers gingen lezen zagen we dat de vrouw waar het gisteren heel slecht mee ging, was gestorven vanmorgen. De ambulance was om 10:30 uur gearriveerd en om 10:35 uur werd ze van haar bed op de brancard gelegd en tijdens deze verplaatsing is ze overleden. Dit is ook weer een heel groot verschil met Nederland. In Nederland staat elk moment van de dag een ambulance klaar om te vertrekken, hier in Ghana niet. Hier moet je maar afwachten wanneer en hoe laat hij er is. Ook moet je de ambulance rit zelf betalen. De familie moet het bedrag eerst bij elkaar rapen voordat de ambulance gaat rijden.

Het eerste uurtje van mijn dienst hebben we bij verschillende vrouwen controles gedaan en gekeken of het goed ging met de moeders en baby’s. Op een gegeven moment kwam er een vrouw de afdeling op die ook voor een controle kwam. De vitale functies van de vrouw waren goed, maar toen ze aan de baby gingen voelen, voelden ze dat de baby dwars in de buik lag en dus niet op de natuurlijke wijze kon bevallen. De dokter heeft zijn baas gebeld met de vraag of het mogelijk was om een keizersnee te doen. Deze zei “ja” en vroeg de andere dokter te bellen om te vertellen dat we een operatie hebben en dat men de operatie kamer klaar gaat maken.

Toen de andere dokter gearriveerd was ging die ook naar de vrouw toe en ging precies het zelfde doen als de andere dokter, om er zeker van te zijn dat ze allebei goed zitten. Deze dokter ging ook nog een scan maken om echt naar de baby te kijken. Wat er verder is gebeurd heb ik onder elkaar gezet.

Spoed keizersnee + sterilisatie 1

15:00 uur mevrouw kwam op de afdeling voor controle
15:40 uur controle uitgevoerd
15:50 uur besloten voor een keizersnee omdat de baby verkeerd ligt
15:58 uur katheter in gebracht
16:08 uur extra scan van de baby gemaakt
16:15 uur patiënt naar de operatie kamer gebracht
17:24 uur ruggenprik
17:40 uur buik open
17:42 uur spierlaag open
17:44 uur gezond meisje geboren. De baby zat nog in de waterzak toen ze de baby eruit haalde, dit was erg bijzonder om te zien
17:45 uur placenta eruit
18:03 uur baarmoeder dicht
18:05 uur recht gesteriliseerd
18:08 uur links gesteriliseerd
18:23 uur spierweefsel dicht
18:33 uur buik dicht
18:38 uur patiënt klaar gemaakt voor de recovery (uitslaapkamer)
18:43 uur patiënt naar de recovery gebracht. Vanaf nu word elke 15 min de vitale functies gemeten. Tijdens de bevalling is mevrouw 1000ml bloed verloren, hier gaan ze ook op letten tijdens de recovery.

Er kwam om 16:30 uur iemand de operatie kamer opgelopen om te vertellen dat er een vrouw binnen was gebracht waar het niet zo heel goed mee ging. De operatie moest dus even wachten. De beveiliger wist niet wat er aan de hand was en heeft de vrouw naar de afdeling gebracht die het dichtstbij was. Toen de vrouw binnen was zakte ze weg en viel uit de rolstoel. Ze was niet meer aanspreekbaar en we hebben de rolstoel weg gehaald en de mevrouw op de grond gelegd. Er werd snel gehandeld door de artsen en er werden gelijk twee infuuslijnen ingebracht en de vrouw werd aan het vocht en zout gelegd.

Opeens begon de vrouw te bloeden en de dokters wisten even niet wat ze moesten doen. De dokters vroegen of de vrouw zwanger was en hierop antwoordde de vrouw, “nee ik ben niet zwanger”. De dokters dachten zelf dat de vrouw een miskraam kreeg toen ze op de grond lag. Toen de vrouw weer een beetje was aangesterkt hebben we haar met 4 personen op bed gelegd. Hierna heeft de dokter in de baarmoeder gekeken en heeft deze schoongemaakt. Tijdens het schoonmaken kwam de dokter het embryo tegen en heeft deze verwijderd.

Na de operatie zag ik de vrouw op bed slapen. Gelukkig gaat het met haar weer goed. We dachten met zijn allen, toen de vrouw af en toe weg viel, we gaan haar verliezen en ze sterft recht voor onze ogen.