Dag 47 – Wondverzorging (deel 1)

Vanochtend heb ik met de dokter meegelopen toen hij alle patiënten afging om te kijken hoe het vandaag met ze ging en of er een problemen waren. Ook heeft de dokter weer een nieuw behandelplan gemaakt voor deze dag.

Na de ronde met de dokter ben ik met de wondverpleegkundige mee gaan lopen om alle wonden te verzorgen en opnieuw te verbinden. We begonnen bij een man die was geopereerd aan een hernia. Bij deze man waren de hechtingen gaan ontsteken en liep er allemaal wondvocht uit de wond. Deze wond hebben we schoon gemaakt en een nieuw verband op gedaan.

Als tweede gingen we naar een man toe die cellulitis heeft aan zijn rechter been. Het was eerst een klein wondje maar de wond is groter geworden en heeft zijn hele voet “opgevreten”. Toen het verband eraf werd gehaald kwam er een hele open voet te voorschijn, je kon de aders en pezen zien zitten. Ik vond deze wond heel gaaf om te zien.

Daarna gingen we naar een jongen toe die geopereerd was aan zijn balzak (hier heb ik gisteren ook over verteld.) De dokter had in het plan gezet dat de wond er goed uit zag en dat hij naar huis mocht. De verpleegkundige heeft de wond nog een keer schoon gemaakt en verbonden. Na deze man waren we klaar op de mannen afdeling.

Toen zijn we naar de vrouwen afdeling gegaan om daar de wonden te verzorgen. Als eerste gingen we naar een vrouw toe die een infectie had in haar borst. Tijdens een operatie hebben ze hier een drain in geplaatst zodat het vocht eruit kan lopen. Hier heeft de verpleegkundige naar gekeken en een beetje schoongemaakt. Daarna heeft ze de wond opnieuw verbonden.

Vervolgens gingen we naar een vrouw toe die een infectie in haar voet heeft. De infectie zat eerst in heel haar been en de wond is weer genezen op twee plekken na, deze zitten op haar voet. De plekken willen ze tijdens een operatie goed schoon gaan maken zodat al het dode weefsel eruit is en opnieuw kan genezen. Dit is vandaag besloten door de dokter. Toen hij dit vertelde aan de vrouw begon de vrouw te huilen omdat ze bang is voor een operatie. We hebben de wond verzorgd en weer opnieuw verbonden.

Als laatste gingen we naar een mevrouw die al een week op de afdeling lag en ligt te wachten op een operatie om haar rechter voet te amputeren. Deze vrouw haar rechter voet is afgestorven en voelt ze helemaal niets meer in. Deze voet is ook al aan het rotten. Toen het verband eraf ging zag je echt dat het dood en afgestorven was. Ook zag ik mieren in en op haar voet zitten. Deze wond hebben we zo goed mogelijk schoon gemaakt en opnieuw verbonden.

Alle wonden worden met een vloeistof schoon gemaakt. Als deze vloeistof op de wond word gegoten gaat het schuimen en dan zie je de patiënten verkrampen van de pijn omdat het zo prikt. Daarna word het schuim van de wond gewreven met een nat watje. Daarna gaan er gaasjes met betadine op en als laatste word de wond verpakt met een zwachtel.

‘s Middags hebben we de dossiers van de patiënten gelezen en een stage opdracht van school gemaakt. Deze zal ik op de website plaatsten als hij is goed gekeurd.