Dag 52 – Behandelplannen (deel 2)

Om 07:30 uur kwamen we aan bij het ziekenhuis. Omdat de taxichauffeur niet terug had van 50 cedi moest hij ons ‘s middags wel opkomen halen want anders kreeg hij niet betaald.

Aangekomen bij het gebed waren ze al begonnen, dus zijn we stilletjes aangeschoven en hebben mee gedaan. Na het bidden zijn we allemaal naar onze eigen afdeling gegaan om aan onze dienst te beginnen.

Ik heb eerst de overdracht gehoord van de nachtdienst. Na de overdracht kwam de dokter om naar de patiënten te kijken en om een nieuw plan te schrijven voor deze dag en/of komende dagen. Zoals beloofd heb ik van de patiënten die op de afdeling lagen het ziektebeeld en het behandelplan kort uitgewerkt.

Patiënten mannen kant

 1. Patiënt 1: urineweg infectie.
  Plan; zorg blijven geven zoals hij nu word gegeven.
 2. Patiënt 2: gebroken kuit en scheenbeen.
  Plan; de patiënt wil geen zorg en is niet verzekerd. Hij word niet geholpen en mag alleen op bed liggen tot dat hij geholpen wil worden en de zorg zelf kan betalen.
 3. Patiënt 3: hoge bloeddruk.
  Plan; medicijnen geven om de bloeddruk onder controle te krijgen. Elk uur zijn bloeddruk meten. Als de bloeddruk onder controle is mag hij weer naar huis.
 4. Patiënt 4: blaaskanker.
  Plan; medicijnen blijven toedienen. Na alle medicijnen zijn toegediend mag hij naar huis maar de familie wil niet dat hij naar huis komt want ze zijn bang dat hij thuis dood gaat. Dus het ziekenhuis weet niet wat ze nu moeten doen.
 5. Patiënt 5: ontstoken hechtwonden.
  Plan; medicijnen blijven toe dienen en wondzorg. Na alle medicijnen zijn toegediend mag hij naar huis maar moet binnen 2 weken terug komen op de afdeling voor controle
 6. Patiënt 6: buikvliesontsteking.
  Plan; medicijnen blijven toedienen
 7. Patiënt 7: neuropathy (zenuwziekte) geen reactie wanneer er een naald in de voet word gestoken.
  Plan; bloed afnemen, scan maken en medicatie toedienen

De overige patiënten die ik gisteren had opgenoemd mochten gisteren naar huis of zijn vanochtend naar huis gegaan. Hier zijn geen nieuwe plannen meer van geschreven. Na de mannen kant zijn we naar de vrouwen kant gegaan. Hier heb ik ook het ziektebeeld en de plannen uit gewerkt.

Patiënten vrouwen kant

 1. Patiënt 1: nierbekken ontsteking.
  Plan; onderzoeken door medisch team, doorgaan met medicatie toedienen en vitale functies blijven controleren.
 2. Patiënt 2: longontsteking.
  Plan; overplaatsen naar Medical Ward, doorgaan met toedienen met toedienen van medicatie, röntgenfoto van de borstkas laten maken en bloed afnemen.
 3. Patiënt 3: Diabetes Mellitus, hoge bloedsuiker, hoge ontstekingswaarde in het bloed.
  Plan; medicatie via het infuus geven, insuline toedienen, bloedsuiker elk uur controleren
 4. Patiënt 4: Cellulitis met grote wonden op haar rechter voet.
  Plan; wonden verzorgen op de operatie kamer, medicatie toedienen, bloed afnemen, vitale functies in de gaten houden, wond elke 2 dagen verzorgen en na de operatie patiënt elke 30 min controleren.
 5. Patiënt 5: gezwollen rechter been, pijnlijke rechter voet.
  Plan; bloed afnemen, röntgenfoto van beide benen maken, medicijnen via het infuus geven, been verzorging en vitale functies in de gaten houden.
 6. Patiënt 6: gezwollen linker voet.
  Plan; bloed afnemen, röntgenfoto van beide benen, medicijnen via het infuus geven, been verzorging en vitale functies in de gaten houden.

De overige patiënten die ik gisteren had opgenoemd mochten gisteren naar huis of zijn vanochtend naar huis gegaan. Hier zijn geen nieuwe plannen meer van geschreven.

‘s Middags heb ik nog even op de dressing room mee gekeken en heb nog een paar wonden gezien en mee geholpen met verzorgen.

Dressing room

Patiënt 1: wonden op zijn voet en scheenbeen
Patiënt 2: wond op zijn scheenbeen
Patiënt 3: schaafwond op zijn elleboog
Patiënt 4: brandwond op zijn scheenbeen

Eerder hadden we aan onze begeleider gevraagd of hij een nieuwe brief vanuit het ziekenhuis wil laten maken, zodat we ons visum kunnen gaan verlengen. Deze brief hebben we afgelopen middag ook gekregen.

Toen ik weer thuis was heb ik nog aan opdrachten voor school gewerkt. Deze heb ik bijna afgerond zodat mijn begeleider vanuit school volgende week hiernaar kan kijken als ze hier in Ghana is.