Dag 53 – Behandelplannen (deel 3)

Om 07:30 uur waren we op de afdeling. Hier hebben we eerst de overdracht van de nachtdienst gekregen en daarna heb ik met de dokter zijn rondje lopen. Hier heb ik mee geluisterd en vragen gesteld over het plan wat hij voorstelde bij de patiënt. Ik heb van de mannen kant een overzichtje gemaakt wat de diagnose en wat het plan is.

Patiënten mannen kant

 1. Patiënt 1: open wond op zijn rechter voet.
  Plan; elke dag de wond verzorgen, medicatie toedienen en patiënt moet de lab resultaten betalen.
 2. Patiënt 2: urineweg infectie en urineweg blokkade.
  Plan; medicatie toe blijven dienen, zorg blijven geven die al gegeven word.
 3. Patiënt 3: gebroken kuit en scheenbeen.
  Plan; de patiënt wil geen zorg en is niet verzekerd dus hij word niet geholpen en mag alleen op bed liggen tot dat hij geholpen wilt worden en de zorg zelf kan betalen.
 4. Patiënt 4: scheen en kuitbeen breuk door een tackel van achteren toen hij aan het voetballen was.
  Plan; pijn medicatie geven, röntgenfoto laten maken en een orthopeed naar het been laten kijken. Patiënt moet overgeplaatst worden naar St. George Clinic in Ho omdat ze hier betere apparatuur hebben om de breuk te herstellen. Hier gaan ze met een machine aan het been trekken zodat de botten weer mooi op elkaar komen te staan. Later in de middag is de patiënt met een ambulance naar Ho gebracht.
 5. Patiënt 5: gebroken ellepijp aan de rechter hand en gebroken handwortel aan de linker hand.
  Plan; de patiënt wil geen zorg en is niet verzekerd dus hij word niet geholpen en mag alleen op bed liggen tot dat hij geholpen wilt worden en de zorg zelf kan betalen. De patiënt is later op de middag naar huis gegaan omdat hij geen zorg wil, de patiënt gaat zelf naar een lokale orthopeed en gaat daar geholpen worden.
 6. Patiënt 6: blaaskanker.
  Plan; de man wil naar huis dus als alle medicijnen zijn gegeven mag hij gaan.
 7. Patiënt 7: ontstoken hechtwonden.
  Plan; medicijnen blijven toe dienen, wondzorg, na alle medicijnen zijn toegediend mag hij naar huis maar moet binnen 2 weken terug komen op de afdeling voor controle.
 8. Patiënt 8: buikvliesontsteking.
  Plan; urine katheter verwijderen en doorgaan met medicatie toedienen.

Na de mannen kant gingen we naar de vrouwen kant toe. Hier heb ik ook met de dokter mee gelopen en vragen gesteld over het plan. Ik heb van de vrouwen kant een overzichtje gemaakt wat de diagnose en wat het plan is.

Patiënten vrouwen kant

 1. Patiënt 1: urineweginfectie + nierbekken ontsteking.
  Plan; doorgaan met de plannen die al eerder zijn gemaakt.
 2. Patiënt 2: pijn in de heupen en benen + longontsteking.
  Plan; mevrouw moet na gekeken worden door een neurochirurg, medicatie toe blijven dienen, overplaatsen naar een ander ziekenhuis.
 3. Patiënt 3: Diabetes Mellitus.
  Plan; door gaan met de medicatie toedienen en de bloedsuiker regelmatig toedienen.
 4. Patiënt 4: cellulitis in de rechter voet (met wonden.)
  Plan; bloed afnemen, medicatie blijven toe dienen en vitale functies controleren.
 5. Patiënt 5: cellulitis in de rechter been (met wonden op de voet.)
  Plan; antibiotica blijven toedienen om de infectie tegen te gaan en CT-scan maken.
 6. Patiënt 6: cellulitis in de linker been (zonder wonden.)
  Plan; bloed afnemen, medicatie blijven toedienen, CT-scan maken.

Na alle plannen te hebben geschreven ging ik samen met de verpleegkundige de plannen opnieuw bekeken en zijn we de plannen gaan uitvoeren. Eén van de patiënten moest een röntgenfoto van zijn linker onder been laten maken. We hebben de man rustig over geplaatst van zijn bed naar een stretch waarmee we hem naar de röntgenkamer hebben gebracht. Op de röntgenkamer was net een vrouw die een foto van haar hoofd moest maken omdat ze was gevallen en de doctoren bang waren dat ze een schedel breuk had, gelukkig had ze geen breuk.

Toen wij aan de beurt waren hebben we de patiënt weer van de stretch overgeplaatst naar het bed voor de foto. Op de foto was te zien dat de kuitbeen en zijn scheenbeen waren gebroken. Voor de röntgenfoto’s die gemaakt waren moest de patiënt 15 Cedi betalen, dit is ongeveer 3 euro. Omdat ze in ons ziekenhuis niet de juiste middelen hebben om deze breuk te verzorgen is hij aan het einde van de middag met een ambulance naar een ziekenhuis in Ho gebracht waar ze de juiste apparatuur hebben. Helaas was er geen plek meer in de ambulance om mee te gaan.

Het einde van de ochtend heb ik nog een paar wonden op de dressing room gezien en mee geholpen met verschonen en verbinden.

Dressing room

 1. Patiënt 1: katheter plaatsen
 2. Patiënt 2: brandwonden op de armen, kin en bovenlichaam, dit meisje van 5 jaar is 4 dagen geleden in hete soep gevallen.
 3. Patiënt 3: diabetes been + wond op zijn linker voet

‘s Middags heb ik mijn tas ingepakt en mijn spullen klaargelegd om mee te nemen naar Accra morgen.