Dag 65 – Terug op de kinderafdeling

Afgelopen weekend is Hilde weer opgeknapt dus ging ze vandaag weer gewoon mee naar stage. Afgelopen- en deze week zouden we op de kinderafdeling staan maar omdat Hilde ziek heb ik toen op andere afdelingen gestaan. Deze week staan we alsnog vijf dagen op de kinderafdeling.

Op de afdeling aangekomen zag ik dat er niet veel patiënten waren en dat de andere verpleegkundigen druk met de overdracht bezig waren. De verpleegkundige van de nacht dienst zei tegen ons dat we achter het bureau moesten gaan zitten en wachten totdat zij klaar waren. Na een uurtje waren ze klaar en ging een verpleegkundige ons uit leggen waarom de patiënten op de afdeling liggen. In het begin van de morgen was er niet zo veel te doen omdat er niet veel patiënten op de afdeling lagen.

Later in de ochtend kwamen er steeds meer zieke kindjes op de afdeling, waar de vitale functies van gemeten moesten worden. Hierna kregen ze een infuus en werd er bloed afgenomen. De kindjes kregen een bed en werden aan het infuus gelegd. Ik heb alle diagnoses van de patiënten onder elkaar gezet met de plannen.

 1. Patiënt 1: malaria, koortsstuip.
  Plan; medicatie toe blijven dienen, balans dieet en vocht met de behoefte van de patiënt.
 2. Patiënt 2: koorts en diarree.
  Plan; medicatie toe blijven dienen, vocht toedienen, patiënt observeren.
 3. Patiënt 3: huidinfectie, bloedvergiftiging. Plan; vocht toedienen, medicatie toe blijven dienen.
 4. Patiënt 4: hersenvliesontsteking.
  Plan; maagsonde inbrengen, veel calorieën geven, medicatie blijven toedienen, bloedtransfusie.
 5. Patiënt 5: gezwollen dijbeen, gezwollen heup (breuk?).
  Plan; röntgenfoto, bloed afnemen voor onderzoek, urine opvangen voor onderzoek, medicatie blijven toedienen, medische team naar het been laten kijken.
 6. Patiënt 6: temperatuur verschillen, overgeven, pijn.
  Plan; malaria test, medicatie toe blijven dienen.
 7. Patiënt 7: moeilijke ademhaling.
  Plan; patiënt observeren voor 1 dag, vitaals functies controleren elke 2 uur.
 8. Patiënt 8: gezwollen hoofd, kin wond, hersenschudding.
  Plan; bloed afnemen voor onderzoek, medicatie toe blijven dienen, röntgenfoto van het hoofd laten maken.

Het meisje met de hersenvlies ontsteking hebben we een maagsonde gegeven omdat ze al drie weken niets heeft gedronken. Ik vroeg toen waarom ze niet eerder een maag sonde heeft gekregen. Hierop antwoordde de verpleegkundige dat ze dat eigenlijk niet wist. Het meisje is zo dun en zwak dat ze zelfs geen energie heeft om te huilen als ze pijn heeft. De artsen hebben ook besloten om het meisje over te plaatsen naar het Teaching Hospital in Accra. Dit hebben ze ‘s middags besloten en als ze toestemming hebben van beide ziekenhuizen en van de familie word er een ambulance geregeld die het meisje gaat transporteren naar Accra.

Ik hoop voor het meisje dat ze afgelopen avond nog overgeplaatst is omdat ze in Accra gewoon veel betere zorg kunnen geven met de apparatuur die ze daar hebben. Ik zou het leuk vinden als het meisje morgen ochtend word overgeplaatst zodat ik kan vragen of ik mee mag met een eventuele overplaatsing.

Vandaag was het weer veel warmer dan de afgelopen dagen. De temperatuur gaf 30 graden met een gevoelstemperatuur van 40 graden aan. Het was dus weer veel zweten vandaag. ‘s Avonds is voor de verandering de stroom weer eens uitgevallen maar we weten niet waarvan want het heeft niet geregend of geonweerd.