Dag 66 – Een rustige dag

Op de afdeling was de nachtdienst de overdracht aan het geven aan de verpleegkundigen die overdag dienst hadden. Hier ben ik bij aangesloten om te horen en te lezen hoe de patiënten de nacht hebben doorstaan. Na de overdracht kwamen alle patiënten naar de hal toe waar ze op een bankje moesten gaan zitten en moesten wachten totdat de dokter hun naam noemde. Daarna mochten ze naar voren komen en ging de dokter de patiënt beoordelen en een nieuw (behandel)plan maken.

Tijdens het beoordelen en het maken van de nieuwe plannen heb ik de dokter geassisteerd, heb ik de vitale functies gemeten en deze door gegeven. De diagnoses en de nieuwe plannen heb ik onder elkaar gezet;

 1. Patiënt 1: maagontsteking.
  Plan; medicatie toe blijven dienen
 2. Patiënt 2: geïnfecteerde maagontsteking.
  Plan; medicatie toe blijven dienen, andere zorg blijven geven die eerder is voor geschreven, mogelijk ontslag morgen.
 3. Patiënt 3: erge bloedarmoede, maagontsteking.
  Plan; ORS geven, andere zorg blijven geven die eerder is voor geschreven.
 4. Patiënt 4: huidinfectie, bloedvergiftiging.
  Plan; vocht toedienen, medicatie toe blijven dienen, dermatoloog naar laten kijken.
 5. Patiënt 5: gezwollen bovenbeen (breuk?).
  Plan; medicatie toe blijven dienen, been verbinden voor ondersteuning, röntgenfoto beoordelen.
 6. Patiënt 6: kin wond, hersenschudding.
  Plan; medicatie toe blijven dienen, mogelijk ontslag morgen.
 7. Patiënt 7: koorts, zwak, diarree, overgeven.
  Plan; bloed afnemen voor onderzoek, medicatie toe dienen, malaria test doen, elke 2 uur vitale functies controleren.
 8. Patiënt 8: luchtweginfectie, bloedarmoede, malaria.
  Plan; bloed afnemen voor onderzoek, medicatie toe blijven dienen, andere zorg blijven geven die eerder is voorgeschreven.

Patiënt 7 werd rond 09:30 uur de afdeling op gebracht door zijn moeder. Het kindje had een temperatuur van 38,7 graden, een saturatie van 89 en een pols van 86. De jongen was heel erg zwak en reageerde nergens op. Er werd aan mij gevraagd of ik een malaria test wilde uit voeren. Deze was positief. De dokter heeft medicatie voor geschreven om de malaria tegen te gaan. Hiervoor moest hij een infuus krijgen. De verpleegkundige heeft in totaal 13 keer mis geprikt en bij de 14e keer was het raak. Het kindje had allemaal prik wondjes in zijn hand zitten.

Tijdens het prikken vroeg ik aan de verpleegkundige waarom deze het niet in zijn elleboog of in zijn voet probeerde. De verpleegkundige zei dat dit alleen gedaan werd in noodgevallen maar volgens mij als je geen ader in de hand kan vinden, ga je op zoek naar een andere plek waar je ze wel kan vinden. Maar de verpleegkundige was eigenwijs en heeft het alleen in zijn hand geprobeerd.

Verder is er niet veel gebeurd op de afdeling. De andere medewerkers vonden het ook rustig en hebben toen maar een film aangezet op de tv. Om 12:30 uur hebben we de overdracht gedaan aan de middag/avonddienst en zijn daarna naar huis gegaan.

‘s Middags toen we weer thuis waren, zagen we de kinderen op de compound aan het spelen met een bal. We zijn met een paar naar buiten gegaan en hebben mee gespeeld met de bal. ‘s Avonds na het eten heb ik nog lekker op de bank gezeten en lekker niets gedaan.